GENT,
COSTUMS, TRADICIONS, HISTÒRIES, PATRIMONIS I PAISATGES DE XERT/CHERT EN LA PROVÍNCIA DE
CASTELLÓ:
Per:
JUAN E. PRADES BEL, "pragmàtic" ("Espigolant Cultura": taller d'història, memòries i patrimonis).
(Sinopsis):
RECORDAR TAMBÉ ÉS VIURE…
(Sèrie
temàtica): EL PAISATGE CULTURAL, HISTÒRIC, FOLKLÒRIC I GASTRONÒMIC, I L'ARGOT
AGROPECUARI AUTÀRQUIC DE LES MASIES I CASES DE LA VALL DE LA BARCELLA (XERT,
CASTELLÓ),1860-1960.
"LES "ALBARQUES" O ABARQUES, EL CALCER DE FAENA MÉS TÍPIC I POPULAR DE LA GENT DEL TERRITORI DE
LA BARCELLA I DE XERT, ENTRE 1860 I 1960, UN SEGLE DE PERVIVENCIA RURAL".
Escriu:
JUAN EMILIO PRADES BEL.
INTRODUCCIÓ:
El tipus de calcer més popular i tradicional, i mes habitual de vore portar a la gent de la Barcella (Xert), i que jo també e portat eren les "albarques" o
abarques (avarques), es tracta d’un tipus de calcer rústic mixt destapat elaborat
principalment en material "cuero" curtit, però també es feien "albarques" confeccionades amb
fibres vegetals de fulla de palma trenades o de espart (espartenyes, espardenyes). Les "albarques", com açi se les denomina en este territori, són un tipus de calcer molt bàsic i de disseny primitiu que
té la funció i missió pràctica de cobrir i protegir principalment la planta dels peus i la punta
dels dits, les albarques s’asseguren amb cordes o corretges de pell passades per hevilles, o nugades sobre l'empeine i el turmell dels peus. Amb la aparició i proliferació dels
vehicles moderns a partir del segle XX, es varen començar a fabricar
albarques amb la sola de goma, material retallat que s'obtenia dels neumàtics que eren per a reciclar, i s'aprofitaven, estes albarques de goma varen ser les més duradores i molt comodes per a treballar. Les albarques eren uns tipus de calcers senzills i pràctics, adaptats al medi
rural i pensades para el treball diari, molta gent es feien les seues pròpies albarques cassolanes totalment artesanes. Les albarques son un tipus de calçat històric i molt antic que ja es confeccionava molt similar al llarg de
l'edat mitjana.
EL DIA DE FIRA: Dia de comprar albarques a la paraeta del corretger.
TIPOS D’ABARQUES:
= Abarques de tres vetes. Diferencia de color de les vetes: blanques, negres, roiges, blaves, verdes, groges,...
= Abarques del ramalet.
= Albarques unisex, aptes tant per a home com per dona.
= Albarques de sola de neumàtic.
= Albarques de lona.
= Espardenyes de careta.
= Espardenyes de mudar.
=.....
POEMARIO:
“LAS
ABARCAS DESIERTAS”. (Versos de Miguel Hernández).
=Por
el cinco de enero,
cada
enero ponía
mi
calzado cabrero
a la
ventana fría.
=Y
encontraban los días,
que
derriban las puertas,
mis
abarcas vacías,
mis
abarcas desiertas.
=Nunca
tuve zapatos,
ni
trajes, ni palabras:
siempre
tuve regatos,
siempre
penas y cabras.
=Me
vistió la pobreza,
me
lamió el cuerpo el río,
y
del pie a la cabeza
pasto
fui del rocío.
=Por
el cinco de enero,
para
el seis, yo quería
que
fuera el mundo entero
una
juguetería.
=Y
al andar la alborada
removiendo
las huertas,
mis
abarcas sin nada,
mis
abarcas desiertas.
=Ningún
rey coronado
tuvo
pie, tuvo gana
para
ver el calzado
de
mi pobre ventana.
=Toda
gente de trono,
toda
gente de botas
se rio
con encono
de
mis abarcas rotas.
=Rabié
de llanto, hasta
cubrir
de sal mi piel,
por
un mundo de pasta
y
unos hombres de miel.
=Por
el cinco de enero,
de
la majada mía
mi
calzado cabrero
a la
escarcha salía.
=Y
hacia el seis, mis miradas
hallaban
en sus puertas
mis
abarcas heladas,
mis
abarcas desiertas.
BIBLIOGRAFIA,
WEBGRAFÍA Y FUENTES DOCUMENTALES:
-
Micó Navarro, Juan Antonio: “La romería de San Marcos de la Barcella en término
de Chert. Una tradición que pervive”. Centre d'Estudis del Maestrat, 45-46
(gener-juny 1994), pp. 137-150. ISSN 0212-3975.
-
Cantos i Aldaz, Xavier, Aguilella i Arzo, Gustau: “Inventari d'Ermites,
Ermitatges i Santuaris de l'Alt i Baix Maestrat. (Castelló)”. Castelló:
Diputació, 1996. pp. 132-133. ISBN 84-86895-72-3.
-
Gil Saura, Yolanda: “ Arquitectura Barroca en Castellón”. Castelló: Diputació,
2004, pp. 439-441. ISBN 84-89944-93-8 .
- Meseguer
Folch, Vicente: “El Molinar y la Barcella: Dos enclaves medievales en el
término municipal de Xert”. Centre d'Estudis del Maestrat, 51-52 (juliol-agost
1995), pp. 143-164. ISSN 0212-3975.
-
Prades Bel, Juan Emilio: “Un tablero de juego grabado sobre piedra, La
Barcella, Xert/Chert”.
-
Prades Bel, Juan Emilio: “Els cigrons blancs i els cigrons negres de la vall de
la Barcella de Xert, 1860-1960”.
-
Prades Bel, Juan Emilio: “Els típics sarrons de la sal i els cerrons de pell de
cabra, artesanies domèstiques i oblidades dels pastors de la vall de la
Barcella (Xert / Chert), 1860-1960.
-
Prades Bel, Juan Emilio: “La "sesina" i la carn de cabra salada,
adobada i seca, un símbol oblidat de la gastronomia arcaica de la Vall de la
Barcella, 1860-1960”.
- Prades Bel, Juan Emilio: “L’antiga
tradició de la "voltà dels quintos" de Xert pels masos de la
Barcella, 1860-1960”.
-
Prades Bel, Juan Emilio: “El tombet de carn de cabra blanca celtibèrica, la
carn de festa de la Vall de la Barcella (Xert / Chert), 1860-1960”.
-
Prades Bel, Juan Emilio: “Els antics bureos, la música de rondalla i el
folklore popular dels masovers de la Barcella (Xert), 1860-1960”.
-
Prades Bel, Juan Emilio: “Les raberes de cabres blanques celtibèriques de la Vall
de la Barcella (Xert / Chert), 1860-1960”.
-
Prades Bel, Juan Emilio: “L'olla de recapte de la vall de la Barcella (Xert /
Chert), 1860-1960.
-
Prades Bel, Juan Emilio: “L'ermita de Sant Pere i Sant Marc, ubicada a la vall
de la Barcella (Xert/Chert)”.
-
Prades Bel, Juan Emilio: “El barranc de la Barcella, i la ermita de Sant Pere i
Sant Marc de la Barcella (Xert/Chert)”.
-
Prades Bel, Juan Emilio: “El pernil gust de suxa (sutja), la típica "sesina
d’ovella" de l’antic terme de la barcella (xert / chert), reminiscencies
de preparacions gastronómiques ancestrals del pasat islàmic, morisc i medieval
de la Barcella”.
-
Prades Bel, Juan Emilio: "El territori de l'antic i històric
terme medieval morisco i cristià de la Barcella, i la ermita de Sant Pere i de
Sant Marc de la Vall de la Barcella (Xert/Chert)".
-
Prades Bel, Juan Emilio: “Els tradicionals guixassos, les costums
sobre este cuinat de farina de llegums i cereals arrelat a la Vall de la Barcella
(Xert / Chert), 1860-1960".
-
Prades Bel, Juan Emilio: "Les "albarques" o abarques,
el calcer de faena més típic i popular de la gent del territori de la Barcella
i del terme de Xert, entre 1860 i 1960".
-
Prades Bel, Juan Emilio: "Gastronomia popular arcaíca del
territori de la Barcella i Xert, informació sobre la vida rural en els masos de
la Barcella entre els anys 1860 i 1960".
-
Prades Bel, Juan Emilio: "Els "quercus" i les preciades
bellotes de pastura del territori de la Barcella i Xert, anys 1860-1960".
-
Prades Bel, Juan Emilio: "Els antics figuerals arbustius del
territori de la Barcella i de Xert, 1860-1960".
-
Prades Bel, Juan Emilio: "Les sembradures, mixtures i "farratges"
per a consum ramader, que els masovers plantaven en el territori de l'antic
terme de la Barcella (Xert / Chert), entre 1860 i 1960".
-
Prades Bel, Juan Emilio: "Els masos i les cases del territori
circundant de la Vall de la Barcella (Xert), la vida al masos, memories d'un
segle de pervivencia, entre 1860 i 1960".
-
Prades Bel, Juan Emilio: “Un bien de propios de la villa de Canet lo Roig
del año 1854, un molino del "Consell de Canet" ubicado en el término
de Traiguera".
-
Prades Bel, Juan Emilio: "El municipio de Xert/Chert en el año
1922, datos para su historia".
-
Prades Bel, Juan Emilio: “Chert en el diccionario de Madoz. La villa
de Xert//Chert en los años 1.845-1850”.
-
Institut d’Estudis Catalans.
ARXIU: "LES ALBARQUES".
Sola de neumàtic d'albarca. |
Sola de neumàtic d'albarca. |
Sola de neumàtic d'albarca. |
Abarcas de esparto, esparteñas. |
Albarcas de Grau. |
Gente del Maestrazgo. |
Niño con albarcas. |
Mas dels Domenech. |
No hay comentarios:
Publicar un comentario